În contextul dificultăților specifice perioadei de pandemie, chiar dacă intenția Guvernului de a sprijini cu fonduri instituții de presă ar fi una de bună intenție, lipsa unor criterii de integritate prezentate explicit și transparent a determinat redacția Recorder.ro sa spună “Pas”, cu verticalitate.
https://recorder.ro/recorder-nu-se-inscrie-pe-lista-institutiilor-de-presa-care-solicita-bani-de-la-guvern-cateva-explicatii/?fbclid=IwAR0OkwTymKydgLKRLuJ0awrqMcfo3bz-_8l12g8InBhvEo8vDgQnWc8mEho
Redacția Recorder s-a poziționat împotriva Ordonanței de Urgență 63/2020 prin care Guvernul a decis să aloce 200 de milioane de lei (circa 40 de milioane de euro) către presa din România. Asta deoarece consideră că alocarea directă de bani de la Guvern, în baza unor criterii confuze și discutabile, este o metodă greșită care nu ajută cu adevărat presa din România. Argumentele prezentate public sunt: 1. Nu există criterii de integritate (astfel statul e posibil să finanțeze din bani publici și instituții de presă care nu de puține ori alunecă în zone gri ale jurnalismului) 2. Sunt încurajate click-bait-ul și falsele breaking-news (păstrând ca principal criteriu audiența, se încurajează astfel unul din marile vicii ale presei din România – în presa online obținerea audienței cu orice preț a generat un adevărat fenomen de fake-news și click-bait, deci banii contribuabililor se vor duce astfel și către site-uri care le livrează știri mincinoase sau lipsite de interes public) 3. Bugetele de publicitate din bani publici șubrezesc credibilitatea redacțiilor (s-ar legitima o practică tot mai întâlnită prin alocarea unor bugete de publicitate din bani publici – de ex., Primăria Capitalei a plătit în ultimii ani milioane de euro pentru astfel de campanii. Aceste practici nu întăresc presa, ci, dimpotrivă, o fac mai vulnerabilă în fața politicienilor și mai puțin credibilă în fața publicului) Redacția Recorder nu respinge în totalitate ideea că statul se poate implica pentru susținerea mass-media într-o perioadă de criză. Consideră, însă, că atunci când o face trebuie să definească reguli clare, prin care să se asigure că banii vor ajuta cu adevărat jurnalismul. “Așa cum este definit acum acest program, avem toate motivele să credem că statul român nu-și dorește o presă puternică.”